Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ok jak w temacie - czekam na propozycje. Ograniczeń generalnie brak, a z części które mnie interesują:

• Procesor
  • Płyta
  • RAM
  • Karta Grafiki
  • Chłodzenie Procesora (do 80zł)
  • Dysk

Zasilacz jest nowy 500W, buda nie będzie zmieniana, RAM - na początek może być 2GB, potem będzie więcej.

Posted

Ale to ma być komputer do czego? Bo za 1.5k wraz z 2 GB RAMu i z twoim zamiłowaniem do Win 7 to chyba nie do grania :). Przecież ty składasz kompletny (poza budą) zestaw.

Skonkretuj co będziesz na nim robić żeby nie tworzyć bezsensownych propozycji.

Posted

Ok generalnie komputer dla sąsiadów, którzy nie grają w najnowsze produkcje, ewentualnie strategie - co do ramu to oczywiście planują zmianę na więcej, ale nieco później. System operacyjny jest w tej chwili kwestią otwartą, bo w tym momencie chcą spróbować zaprzyjaźnić się z Vistą (radziłem 7, ale nie będę się narzucał). Tyle w kwestii podstawowych wyjaśnień.

Posted

No to od razu zmień ich podejście do ilości RAMu, na którym się nie powinno oszczędzać. Lepiej tańszy RAM, o nieco mniejszej częstotliwości ale więcej. Ja mam w laptopie 4GB, do tego poświęciłem się jednego wieczora i nieco ją zmodyfikowałem, żeby wyłączyć te najbardziej obciążające i najmniej potrzebne procesy.

Na dzień dzisiejszy wszystko śmiga jak złoto. I wtedy z 4GB możesz zrobić zaplecze na 8 GB, chyba, że te cztery to dla nich absolutny max.

Co do mojego zestawu, z racji tego iż ma być niskobudżetowy:

Dołączona grafika

http://img199.imageshack.us/img199/8035/zestaw1511.jpg

Nie wiem co się dzieje z wrzucaniem fotek.

Posted

Niezła propozycja

Moja modyfikacja:

Procesor: AMD Phenom II X2 550       342 zł
Płyta: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H       309 zł
Pamięć: Kingston KVR1333D3N9       205 zł
Dysk: Seagate 500GB       169 zł
Wentylator CPU:    Scynthe Katana 3       95 zł

Razem 1120 zł

Posted
Procesor:          Intel Core2 Duo E7500 2.93 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 3MB, 64-bit)
Wentylator:      Revoltec PipeTower LGA-T1 LGA775 LGA1366
Płyta główna:    Asus P5G41-M LX, G41, VGA, DDR2, SATA2, GBLAN, mATX, Core2
Pamięci:            DDR2 4096MB 800MHz OCZ Vista Upgrade (2x 2048MB, DualDDR2, CL5)
Dysk twardy:    Seagate Barracuda 7200.12 250GB, SATA/300, 8MB cache, NCQ (zapis prostopadly)
Karta dźwięk.:  Realtek ALC662 (zintegrowany/a) Inny/a
Karta sieciowa: Tak (zintegrowany/a) Inny/a
Karta graficzna: Radeon HD5570 Gigabyte 1024MB DDR3, HDMI, DVI, PCI-E 2.1

Cena 1502 zł według cen z www.gral.pl
Posted

Imic & Ralliart - wentylator nie-boxowy? Sugerujesz, że sąsiedzi będą kręcić? :)

Całkiem zacna ta zaproponowana przez Ciebie grafa, chociaż testy różnie wykazują co do wydajności - niby ta sama szyna danych ale różnice w taktowaniu pamięci są dość znaczące.

Posted

Raczej sugeruję ciszę w mieszkaniu - w końcu wiem jak to jest na boxowym wentylu. Muszę moją dziewczynę też namówić na zmianę chłodzenia, bo jej boxowy wentylator mnie drażni - jest słyszalny wyraźnie chwilami.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...