Przem0l Posted July 30, 2010 Report Share Posted July 30, 2010 Władze Rosji zaczynają prace na własnym systemem operacyjnym. Chcą go oprzeć na Linuxie, i chcą objąć jego działaniem cały kraj. Jest masa miejsc w sieci, które o tym piszą, choćby tu: http://nt.interia.pl/komputery/programy/news/nadchodzi-rosyjski-windows,1512729 Autorka zadaje pytanie graniczące z tematyką wielkiego brata... ja tu widzę inne. Nie powinniśmy się pytać dlaczego Rosja robi coś takiego, ale powinniśmy zastanowić się dlaczego tak późno? Dlaczego dopiero teraz to mocarstwo atomowe zaczyna forsować próby stworzenia własnego systemu operacyjnego, gdy choćby "takie" USA mają swoje Windowsy i MacOSy a Chiny swoje linuxowe wynalazki? Dlaczego Rosja dopiero pod naciskiem USA (zapowiadanie powołania jednostek do przeprowadzania cyber wojen) budzi się z takim pomysłem? Dlaczego administracja rządowa, szpiegowska i wojskowa do tej pory czuły się bezpieczne korzystając z Windowsów napisanych przez wroga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogal Posted July 30, 2010 Report Share Posted July 30, 2010 Zwróćcie uwagę na reklamy w boxach obok - "Microsoft podpisał umowę z Rosją, udostępni kod źródłowy najnowszego Windowsa". Moje pytanie jest takie: jak bardzo programiści pójdą na łatwiznę przy robocie? Jak dużo będzie z normalnego Windowsa w wersji dla Rosjan? I najważniejsze - jak duży obszar obejmie - tylko rząd i urzędasów? Czy może darmowy system, kompatybilny z innymi systemami plików i plikami, ogólnodostępny dla Rosjan (pełne wsparcie dla sterowników + aplikacji użytkowych/rozrywkowych). Albo będzie totalny hardcore - rosyjski DOS 21 XXI Serio - mało kto zagląda dzisiaj do wiersza poleceń, żeby chociaż trochę bawić się komendami. Dawniej to był obowiązek - dlaczego więc czasem tam nie patrzeć? Zwłaszcza, że niejednokrotnie łatwiej coś zrobić z palca, niż wyklikać gryzoniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micz Posted July 31, 2010 Report Share Posted July 31, 2010 Wiersz poleceń jest dla administratorów. Wiadomo, że łatwiej jest coś wpisać z komend, jeśli zna się je na pamięć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przem0l Posted July 31, 2010 Author Report Share Posted July 31, 2010 Rogal, w tekście jest napisane, że to ma być oparte na Linuxie... a kwestie Microsoftu poruszono w kontekście tego, że rządy krajów mają podpisane umowy z M$. Poza tym nie dostają całego kodu ale część... w końcu jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, w której CIA, która pisze razem z M$ backdoory i zabezpieczenia... miała by dawać kody źródłowe państwom takim jak Rosja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts