Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

Sklep w SAS (który ma swoje procedury w tym zakresie (mam taką nadzieję ;))) + niezależne backupy danych o produktach/zamówieniach na różnych serwerach i fizycznych (lokalnych) i równolegle chmurowych (synchronizacja danych przez API) + backupy tych baz na dyskach chmurowych i fizycznych.

• 1 year later...
Posted

Jeśli chodzi o zabezpieczenie sklepu online, to większość osób skupia się tylko na platformie, a tak naprawdę liczy się cały „ekosystem” – hosting, aktualizacje i ochrona danych. Podstawa to SSL (żeby szyfrować dane klientów), silne hasła + logowanie 2FA oraz regularne aktualizacje systemu i wtyczek.  

Warto też pomyśleć o dodatkowych rzeczach, jak firewall aplikacyjny (WAF), kopie zapasowe i zabezpieczenie przed atakami DDoS, bo sklepy są częstym celem automatycznych ataków. 

A od strony praktycznej – oprócz samego bezpieczeństwa technicznego, dobrze mieć też sensownie dobrany asortyment, który się wyróżnia. Ja ostatnio trafiłem np. na takie rzeczy: https://dogidigi.com/pasy-samochodowe-dla-psow/ – akcesoria dla psów do auta, które są teraz coraz popularniejsze i mogą być ciekawą niszą w sklepie.  

Jakie macie doświadczenia – robicie to bardziej „na własną rękę”, czy korzystacie z gotowych rozwiązań typu SaaS?