Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ! Chciałem zapytać czy ktoś się już spotkał i czy to częsty problem, brak obrazu w laptopie Toshiba Satellite l500 12v ? Ostatnio siostrze laptop przestał wyświetlać obraz, przypuszczam że to karta ATI Mobility Radeon HD 4570 pod magistralą : PCI Express, ale zastanawiam się czy moje przypuszczenia są słuszne ? Z innych powodów przyszła mi do głowy taśma podająca obraz na matrycę ale ona chyba nie padła by tak z dnia na dzień, zaczęło by się od jakiś zakłóceń artefaktów itp. Siostra jeszcze nie przywiozła laptopa a ja chciałem prosić o opinię czy mój tok myślenia jest słuszny i czy często padają karty ATI Mobility Radeon HD 4570 ? Może da się ją w ty modelu laptopa wymienić na jakąś inną z magistralą : PCI Express albo procesor ze zintegrowaną grafiką obecnie jest tam Pentium T4300. Proszę o jakieś rady, pomysły, wskazówki, nie ma sensu opierać się tylko na swoich pomysłach i teorii.  

Posted

Pomyłka za bardzo się napaliłem że pogrzebię sobie w laptopie , na spokojnie poszperałem trochę w internecie i to płyta K000080430 KSWAA L19 L23 Toshiba Satellite Series L500 ze zintegrowaną grafiką. Pozostaje tylko sprawna płyta lub reballing, myślę że chyba lepsza będzie używana nie naprawiana płyta z gwarancją 299.99 zł na allegro, nie mam pojęcia ile może kosztować reballing i czy warto bo opinie są różne ?

Posted

To zależy od serwisu. Ja właśnie czekam na diagnozę jednego laptopa w którym mogła pójść grafika (laptop HP) - dam znać jak będę coś wiedział, ale wydaje mi się, że cena będzie podobna w serwisie.

Posted

OK ! Będę czekał na informację ile zaśpiewają za reballing, przypuszczam że cena w różnych serwisach jest podobna: +, -, 50 zł , za to 300 zł mam co prawda używaną nigdy nie naprawianą płytę z 3 miesięczną gwarancją, to chyba nie najgorsza oferta w stosunku do reanimowanej płyty i też 3 miesięcznej gwarancji ? Wiele się naczytałem na temat reballing-u i jego marnych skutkach na dłuższą metę, tym bardziej gdy korzystamy z serwisu komputerowego którego nie znamy i nie wiemy czego się po nim spodziewać, a ja nigdy nie miałem z żadnym kontaktu i nie korzystałem z podobnej usługi.