Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ! Mam pytanie bo nie za bardzo się znam na laptopach wolę raczej grzebać w komputerach stacjonarnych, zastanawiam się jaki „socket” jest w laptopie „GATEWAY MA6 C2D 2X1.6GHz/2GB RAM” z moich poszukiwań wychodzi że „Socket M-PPGA478” , aktualnie jest w nim procesor– Intel Core 2 Duo 2X 1,66GHz. Zastanawiam się jaką mogę wrzucić najmocniejszą jednostkę którą obsłuży laptop ? Czy pasował by któryś z procesorów: Intel Core 2 Duo T2500/ SL8VP/ 2x 2,00 GHz/ 2 MB/ 667 MHz/ PPGA478 / Socket M  lub  Intel Core 2 Duo T5600/ SL9SG/ 2 x 1,83GHz/ 2MB/ 667MHz. Myślę też o procesorze o wyższym taktowaniu (jak najbardziej wydajnym którego mógłbym wrzucić do drugiego posiadanego laptopa IBM ThinkPad T60 aktualnie jest tam Dual CPU T2300 to chyba też „Socket M” i ile GB pamięci maksymalnie i jakiej poszczególne laptopy mogą obsłużyć ? W IBM teraz jest 2GB RAM, 1.66 GHz zresztą tak samo jak „GATEWAY MA6 C2D” , jeszcze kwestia HDD w „IBM ThinkPad T60” jest o ile się nie mylę dysk „2,5'' 60GB IDE ATA” a w „GATEWAY MA6 C2D” dysk „2.5 60GB SATA” a więc nowocześniejszy i chyba lepszy bo „SATA” ? Wiem że dużo tych pytań ale proszę o pomoc kogoś kto się zna na laptopach, którego warto zostawić i modernizować ?

Posted

Laptopy rzadko się modernizuje ze względu na koszt i dostępność podzespołów. Pozostaje też kwestia chłodznia (czy poradzi sobie z "cieplejszym" procesorem) i przede wszystkim istnieje bardzo duża szansa, że bios nie pozwoli na działanie podanego procesora. Myślę, że dla obydwu laptopów Zakres panięci obsługiwanej to będzie 8GB. Ja bym sobie zostawił GATEWAY i wrzucił np SSD, to będzie zdecydowanie lepszy ruch niż wymiana procesora (szybszy procek przy słabym dysku da niewiele)

• 3 weeks later...
Posted

Ja bym sobie zostawił GATEWAY i wrzucił np SSD, to będzie zdecydowanie lepszy ruch niż wymiana procesora (szybszy procek przy słabym dysku da niewiele)

Wymieniłem ostatnio w moim lapku dysk na nowy SDD i przyznam, że różnica jest kolosalna. Naprawdę, gołym okiem widzę, jak szybko teraz się system ładuje i jak ogólnie dużo sprawnie skoczyła praca całego urządzenia. Nie mam jakiejś super maszyny tylko średniej klasy Sony Vaio ale decyzja o wymianie dysku na SSD to super pomysł...Gateway wydaje się lepszy.

Posted

Dzięki ja też jestem za zostawieniem sobie GATEWAY MA6 i na pewno rozważę zakup dysku SSD a za ile można dostać na początek taki 40-60 GB ? Ale nadal myślę o procesorze a jeszcze bardziej o 4 GB-Ram.

Posted

Ok. dzięki, całkiem nie drogi chyba go kupię mimo że kupiłem też normalny HDD do laptopa 2,5 250 GB SATA II myślę też o kupnie Intel Core Duo T2500 2.0/2M/667-45 zł aby wymienić obecnego T5500/1.6 GHz i zmianie obecnej pamięci 2x 1 GB na 2x 2GB/DDR2/5300S/667 MHz -100zł- ma to sens ?

Posted

Pamięć - na ogół ma sens zawsze, co do dysku, to kup 7200rpm. Ja ostatnio ojcu założyłem taki dysk i zmiana jest na zdecydowanie lepsze. Co do procesora to nigdy nie wymieniałem proca w lapku, ale moim zdaniem po dołożeniu ram i zmianie dysku na szybszy nie ugrasz dużo nowym prockiem.

• 2 weeks later...
Posted

Właśnie włożyłem drugą kość 2GB teraz jest 2x 2GB/DDR2/5300S/667 MHz z 4GB chodzi znacznie szybciej, jeszcze tylko wymiana procesora na zakupiony Intel Core 2 Duo T7200 2.0/4M/667 SL9SF czekam tylko na jego dostarczenie.

• 3 years later...