Grzegorz Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Nie wiedziałem gdzie ten temat umieścić, a mianowicie mam płytę Gigabyte Z77M-D3H i na razie założę do niej Intel Celeron G530 2.40GHz i w specyfikacji płyty pisze że bios płyty który obsługuje ten procesor to F5 i właśnie tego dotyczy moje pytanie: czy jest to minimalny bios bo jest: F5, F6, F8, F12, F13. Czy ten procesor obsłuży tylko bios F5 czy co najmniej F5 i wyższe też i mógłbym wrzucić bo wtedy od razu bym wgrał F13 ? Czy przy tej płycie da się wycisnąć coś więcej z tego procesora albo jaki w miarę najtańszy wybrać by coś wyszło z podkręcania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Generalnie możesz zainstalować bios jaki chcesz- nowsze wersje obsługują nowsze procesory. A co do pytania o podkręcanie to zależy jakie efekty chcesz osiagnąć i jakie masz chłodzenie. Na boxowym odradzam ostrą ingerencję, bo procek szybko się zagrzeje i będziesz miał hałas zamiast osiągów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted November 5, 2013 Author Report Share Posted November 5, 2013 Ok. właśnie o bios mi chodziło bo znalazłem nawet jakiś najnowszy F14 ale jest to wersja beta więc najpierw muszę przeanalizować co tam napisali, a co do chłodzenia to szału nie ma ale mam boxowe od i5 a jak się da to chciałem podnieść trochę taktowanie z 2,4 na jakieś 2,6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przem0l Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Boxowe od i5 powiadasz. Ja w i7 dostałem plasterek, którym można chłodzić jakąś niskonapięciówkę. Oto porównanie tego co dał intel i co założyłem: http://www.gurupc.pl/Przem0l/001/aDSC00047.jpg http://www.gurupc.pl/Przem0l/001/aDSC00048.jpg http://www.gurupc.pl/Przem0l/001/aDSC00050.jpg Jest różnica co nie? Nawet bez kręcenia na boxie było gorąco i głośno - oczywiście pod obciążeniem (po coś dopłaciłem do i7). Co do OC, zastanów się nad wyborem lepszego: zasilacza, chłodzenia cpu, płyty głównej, pamięci i wyciągu ciepła z obudowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Ok. różnica jest ale chyba fabryczne chłodzenie od Celeron G530 jest mniej wydajne od chłodzenia i5 które posiadam ? Myślisz że nawet to chłodzenie nie da rady ? Pytam bo się na tym nie znam i nie wiem czy sobie poradzi ? A zasilacz który teraz posiadam Be Quiet-530W chyba to uciągnie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przem0l Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Mam pentiumka na 775 i klocek jest prawie taki sam jak od i7 na 1155. Starczyć starczy, ale nie będzie tak cicho jakbyś to sobie wyborażał płacąc ponad kafla za produkt klasy premium. Ten zasilacz spokojnie uciągnie (zapasik jest). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Mam jeszcze Delta 350W. ale ten chyba będzie za słaby a jeśli chodzi o głośność to byle był cichszy od piły motorowej i będzie ok. ha, ha, ha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts