dziajl Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 WItam, mam typowy problem - ale potrzebuje nietypowego rozwiązania. Otóż Mam Smart TV z wbudowanym wifi -- ale moja sieć wifi nie obejmuje swoim zasięgiem pokoju z TV. Mam router netgear z wbudowaną anteną więc nie zmienię jej na mocniejszą, nie mam możliwości przeniesienia routera w inne miejsce. Chciałbym uzyskać taki efekt: Dokupić urządzenie (i tu własnie moje pytanie co -- czy range extender czy inny router albo coś jeszcze innego) i do tego urządzenia transmitować przez wifi internet -- i z tego urządzenia dalej transmitować internet po wifi. Chciałbym również aby TV i komputer(wpięty kablem do głównego routera) byli w tej samej sieci -- tzn żeby działało DLNA. Co muszę kupić albo w jaki inny sposób rozwiązać mój problem z zasięgiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Kup router z funkcją access point. Jak usiądę do komputera wrzucę link. Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziajl Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Zasadniczo zależy mi tylko na tym, aby internet z głównego routera był rozsyłany bezprzewodowo - aby nie łączyć dwóch routerów kablem. Więc co polecasz - szukam taniego rozwiązania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Client bridge to chyba jedyna opcja jak chcesz się trzymać bezprzewodowej transmisji. http://allegro.pl/tp-link-tl-wr702n-router-repeater-bridge-ap-client-i2854491577.html http://allegro.pl/dwl-2000ap-ap-ap-client-repeater-bridge-i2868222365.html To są najtańsze rozwiązania w oparciu o 100% bezprzewodowe technologie. Poradniki zrób to sam z antenami kierunkowymi sobie odpuszczę, bo masz wbudowaną. Ewentualnie zależy jakiego typu sieci używasz - może twój telewizor obsługuje sieć typu N? (vide zmiana routera) Podaj model i typ routera to mu się przyjrzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziajl Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Model routera to: NETGEAR DG834g. Byłem dzisiaj w sklepie komputerowym i sprzedawca polecał range extender -- mniej więcej coś takiego http://allegro.pl/tp-link-tl-wa730re-range-extender-ap-krakow-i2816583237.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted December 19, 2012 Report Share Posted December 19, 2012 Czyli masz niewymienialną antenę po prostu. Jak chcesz zaoszczędzić to możesz zrobić coś takiego: http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-wzmocnic-moc-sygnalu-wi-fi-za-pomoca-puszki A co do routera który zamieściłeś, to jego funkcjonalność zasadniczo nie odbiega od tych modeli które podałem wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joobler Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Czyli tak po polsku mówiąć jakbym chciała zwiękiszyć sobie zasięg wifi to pop prostu dokupuję kolejny router i mogę śmigać z netem w obrębie całego domu tak?? Nie umiemmusunąc mojego postu podemną... zrobiłam to prze przypadek przepraszam !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Nie tak do końca z tym routerem, bo pierwszy lepszy nie zadziała - musi posiadać funkcję access point. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziajl Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 Z puszką próbowałem - nie działa w moim przypadku. Mam pożyczony od kumpla range extender z tp-linka ale coś nie bardzo mi on pasuje. Otóż mam problem z jego konfiguracją - nie można dostać się do niego zalogować -- restartowałem go ale nadal nic - jedynie udało mi się wejść w jego ustawienia gdy był uruchomiony program instalacyjny z płyty wtedy na przeglądarce 192.168.1.254 zadziałało i weszło w jego ustawienia ale po chwili zawiesił się i tyle, i tak kilka razy próbowałem. Bez uruchomionego programu instalacyjnego z płytki wogóle nie można było się zalogować przez przeglądarkę. Gdy jest włączona funkcja range extender TV wykrywa sieć bez problemu, ale nie za każdym razem potrafi się z nią połączyć - ani na automatycznych ustawieniach ani na wpisywanych z palca(jest to dziwne gdyż czasami połączy a czasami przez 2 godziny nie można uzyskać dostępu - choć zasięg jest). Co innego z kabla - gdy połączę TV kablem rj45 z range extenderem Tv bez problemu łapie neta. Macie jakiś pomysł jak dostać się do ustawień tego szajsu albo jak zrobić aby za każdym razem Tv łapał sieć przez wi-fi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralliart Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Wydaje mi się, że to może być kwestia anteny w TV - o ile odbiór jest w porządku, to z nadawaniem jest kiepsko. Mam podobny problem z jednym urządzeniem (Android w obudowie z wyjściem HDMI coś takiego:) Też ma problemy z siecią, pomimo tego, że zasięg jest dobry. Przeszkodą dla niego jest jedna ściana betonowa. Podobnie może być w tym wypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts