Jump to content

Linux cudotwórca

Micz

Recommended Posts

Właśnie przed chwilą doświadczyłem cudu. Od prawie roku mam uszkodzony laptop, a raczej miałem bo linux go właśnie naprawił, ale od początku. Uszkodzeniu uległa karta graficzna GF 8600 GT z powodu przegrzania (dosć powszechne w tym mobilnym modelu), efekt podobny do tego na obrazku:

http://t2.gstatic.co...juPA7E4nlcg&t=1

Czyli 6 ekranów i kawałek 7 i 8 oraz artefakty od momentu startu systemu również w biosie. Niestety nie mogłem dostać karty na wymianę a naprawa przez wygrzewanie pomaga na zaledwie kilka miesięcy i kosztuje prawie tyle co nowa karta. Dziś zobaczyłem, że na allegro pojawiły się karty postanowiłem, że wydam te 400 zł, żeby naprawić laptopa, bo w sumie to wciąż dość mocna maszyna. A że system padł razem z kartą to postanowilem go przeinstalować, żeby po wymianie mieli na czym testować i zainstalowałem najnowsze ubuntu, po zainstalowaniu sterowników i restarcie systemu nagle wszystko wróciło do normy i to nie tylko w systemie ale również w biosie. Zobaczymy jak długo taki stan rzeczy się utrzyma, ale jest to dla mnie bardzo zaskakujące, bo uszkodzenie było raczej fizyczne (przegrzanie lutów układu, podobno zastosowano złą mieszankę do produkcji lutowia i pod wpływem ciepła utleniała się szybciej niż powinna). Zobaczymy czy efekt naprawy utrzyma się, jeśli tak to właśnie zaoszczędziłem ponad 400 zł. Ciekaw jestem czy instalacja Windowsa zepsuje efekt :).

;D dziwne... A ja Ci powiem jeszcze jedną rzecz. Grałem se pewnego razu na lapku w pewną grę (też z 8600GT :P )i przypadkowo laptop upadł mi na ziemię. Wysokość - 30cm. Zniszczeniu uległ prawdopodobnie dysk. Zainstalowałem Linuxa i... dziwne... wszystko chodzi! A jak znowu zainstalowałem Windowsa - klapa. Może Linux po prostu jakby to określić, zużywa podzespoły na innej zasadzie niż Windows. Wiem, że czarno napisałem ale tak to rozumiem :D

• 1 month later...

To jest 4 letni sprzęt nie ma na pewno zintegrowanej karty, myślisz że bym się nie zorientował? Instalował sterowniki od nvidii i typ karty wyświetlał poprawnie. Ale znowu coś karta fiksuje, będę musiał ją chyba po prostu wymienić.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...