Micz Posted May 12, 2011 Report Share Posted May 12, 2011 Właśnie przed chwilą doświadczyłem cudu. Od prawie roku mam uszkodzony laptop, a raczej miałem bo linux go właśnie naprawił, ale od początku. Uszkodzeniu uległa karta graficzna GF 8600 GT z powodu przegrzania (dosć powszechne w tym mobilnym modelu), efekt podobny do tego na obrazku: http://t2.gstatic.co...juPA7E4nlcg&t=1 Czyli 6 ekranów i kawałek 7 i 8 oraz artefakty od momentu startu systemu również w biosie. Niestety nie mogłem dostać karty na wymianę a naprawa przez wygrzewanie pomaga na zaledwie kilka miesięcy i kosztuje prawie tyle co nowa karta. Dziś zobaczyłem, że na allegro pojawiły się karty postanowiłem, że wydam te 400 zł, żeby naprawić laptopa, bo w sumie to wciąż dość mocna maszyna. A że system padł razem z kartą to postanowilem go przeinstalować, żeby po wymianie mieli na czym testować i zainstalowałem najnowsze ubuntu, po zainstalowaniu sterowników i restarcie systemu nagle wszystko wróciło do normy i to nie tylko w systemie ale również w biosie. Zobaczymy jak długo taki stan rzeczy się utrzyma, ale jest to dla mnie bardzo zaskakujące, bo uszkodzenie było raczej fizyczne (przegrzanie lutów układu, podobno zastosowano złą mieszankę do produkcji lutowia i pod wpływem ciepła utleniała się szybciej niż powinna). Zobaczymy czy efekt naprawy utrzyma się, jeśli tak to właśnie zaoszczędziłem ponad 400 zł. Ciekaw jestem czy instalacja Windowsa zepsuje efekt . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogal Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 Będę sceptyczny - to się nie utrzyma. Pobierz sobie z repozytorium Unity z akceleracją efektów 3D, zapuść jakiś film czy po prostu odpal coś w OpenGL i zobacz, że się znowu zrestartuje i uszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micz Posted May 15, 2011 Author Report Share Posted May 15, 2011 Zainstalowałem sobie Steam na Wine i odpaliłem Counter Strike'a 1.6 i wszystko ładnie smigało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MisterAdam Posted May 17, 2011 Report Share Posted May 17, 2011 dziwne... A ja Ci powiem jeszcze jedną rzecz. Grałem se pewnego razu na lapku w pewną grę (też z 8600GT )i przypadkowo laptop upadł mi na ziemię. Wysokość - 30cm. Zniszczeniu uległ prawdopodobnie dysk. Zainstalowałem Linuxa i... dziwne... wszystko chodzi! A jak znowu zainstalowałem Windowsa - klapa. Może Linux po prostu jakby to określić, zużywa podzespoły na innej zasadzie niż Windows. Wiem, że czarno napisałem ale tak to rozumiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogal Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 Słuchaj Micz - laptop ma zapewne oprócz tego zintegrowaną grafikę - zastanawiałeś się nad tym jakie sterowniki zainstalował? To ciekawe, bo nie ma szans, żeby software było w stanie tak wpłynąć na sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micz Posted June 26, 2011 Author Report Share Posted June 26, 2011 To jest 4 letni sprzęt nie ma na pewno zintegrowanej karty, myślisz że bym się nie zorientował? Instalował sterowniki od nvidii i typ karty wyświetlał poprawnie. Ale znowu coś karta fiksuje, będę musiał ją chyba po prostu wymienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rogal Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 To dziwne, że nie ma. Zintegrowana grafika jest przecież w każdym komputerze przenośnym (albo w większości). Na moim też jest A oprócz niej HD 4570. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Micz Posted June 26, 2011 Author Report Share Posted June 26, 2011 No ale nie w tak starych laptopach, wtedy osobny układ graficzny to coś co można było znaleźć tylko w wyższych modelach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts